Message Icon
E-mail Address
info@sedefhastaligi.com
Phone Icon
Information and Appointment
+90 212 677 24 24

What is Psoriasis?

Sedef hastalığı dünya nüfusunun yaklaşık% 27’sini etkiler ve aynı zamanda kronik bir cilt hastalığıdır. Toplumda oldukça yaygın bir hastalıktır ve genellikle kronik seyri vardır. Birçok kronik hastalık gibi, periyodik olarak tekrarlama özelliği sergiler. Tekrarlanan vakaların görülme sıklığı kişiden kişiye değişir. Bazen sedef hastaları herhangi bir şikayet ve hastalık belirtisi olmaksızın uzun yıllar dinlendirici bir şekilde yaşayabilir. Hastalığın kaynağı olan sedef hastalığının tipik semptomları, pembemsi cildin kabarık bölgelerinde bulunan gümüşi beyaz, kalın, parlak ve kuru pul pul dökülmedir.

Sedef hastalığı, cilt dokusuyla kaplı tüm alanları tutabilir. Saçlı deri, tırnak, el, ayak, gövde, diz, dirseği kısaca etkileyebilir; baştan ayağa tüm vücut. Katılımın şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Dahası, hastalık klinik olarak bazı hastalarda tek bir yama veya birden fazla plak şeklinde görünebilirken, vücudun çeşitli bölgelerine yayılarak geniş cilt alanlarını da etkileyebilir. Etkilenen bölgeler çoğunlukla diz, dirsek, sırt, saçlı deri ve genital bölgedir.

Karakteristik klinik tezahürü kırmızı, iyi şekilli bir tabanda bulunan beyaz, ince plaklardır; ancak sedef hastalığı aynı zamanda plak olmayan veya iltihaplı, lekesiz, kırmızı bazlarda oluşan iğne başı büyüklüğünde püstüller olmaksızın tek kırmızı alanlar da sergileyebilir. Teşhis sadece klinik gözlemlerle konulduğunda, sedef hastalığı ara sıra diğer alerjik deri bozuklukları ile karıştırılabilir; egzama.

Sedef hastalığı türleri nelerdir?

Plak tipi sedef hastalığı (sedef hastalığı):
En sık görülen tip olup diz ve dirsekte kırmızı, pullu plaklarla karakterizedir.

Ters sedef hastalığı:
Genellikle deri kıvrımlarında; koltuk altı, kasık bölgesi, meme altı hattı. Sedef hastalığının ayırıcı tanısı egzama göz önünde bulundurularak belli bölgelerde yapılmalıdır. Sedef hastalığı aksillayı, kasık bölgesini, çekme ağını, anal bölgeyi ve meme altı hattını etkilediğinde; Klasik beyaz-gümüş pullu lekeler yerine kırmızı, nemli plak oluşumu görünecektir.

Guttat (püsküren) sedef hastalığı:
Özellikle çocuklarda yaygın olan bu klinik form, çok sayıda damlacık benzeri veya bozuk parayla ele geçirilen lezyonlarla kendini gösterir.

Palmoplantar (palm, sole) sedef hastalığı:
Avuç içi ve ayak tabanını tutan sedef hastalığının iki farklı türü vardır: Bunun dışında lezyonların oluşumu kırmızı, pullu plaklar şeklinde görünür veya ikinci olarak lezyon oluşumu kırmızı bir taban üzerinde akne benzeri püstüller olarak görünür. Bu klinik belirtiye püstüler psoriasis denir. Püstüler sedef hastalığı oldukça kalıcıdır ve yıllarca ilerleyebilir.

Saçlı deri sedef hastalığı: Sedef hastalığında
kafa derisinin tutulumu oldukça yaygındır. Cilt tutulumu gibi, kafa derisindeki küçük bir alanı veya tüm kafa derisini etkileyebilir ve kepek gibi aşırı pullanmaya neden olabilir. Ayrıca saç kökleri birbirine yapışmaz. Yani dışarı çekilirlerse yağlı bir kabuk olmadığını görebilirsiniz. Sedef hastalığı saç dökülmesine neden olmamakla birlikte etkilenen bölgelerde kaşıntıya, kırılgan cildin kanamasına ve saç derisinde kuruluğa neden olur.

Sedefli tırnaklar, tırnak sedef hastalığı:
Bazı hastalarda tırnak tutulumu da olabilir. Bu klinik görünüm sedef hastalarının% 10-78’inde görülür. Tırnak sedef hastalığı, sadece tırnaklarla sınırlı olabileceği için vücuttaki diğer psoriatik lezyonlara eşlik edebilir. Sedef hastalığı tek başına tırnakları etkiliyorsa ve herhangi bir cilt lezyonu yoksa teşhis edilmesi zordur. Sedef hastalığında tırnak tutulumu oranı% 50, ayak tırnağı tutulumu ise% 35’tir. İğne başı büyüklüğünde çukurlar ve tırnaklarda kalınlaşma, tırnak altında kalın ölçeklenme, tırnak kıvrımından ayrılma, tırnaklarda sarı veya kahverengi renk değişimi olabilir. Tırnak sedef hastalığını yoğunlaştıran tetikleyici faktörler arasında; uzun tırnaklar, takma tırnaklar, kütikülü yolma, tırnak altındaki birikintileri giderme, tahriş edici maddeler ve mantar enfeksiyonları. Psoriatik çivi hem hekimler hem de hastalar için zorlayıcı ve dirençli bir durumdur.

Eritrodermik sedef hastalığı:
Vücut yüzeyinin% 80’inden fazlasını tutan yaygın ve şiddetli bir sedef hastalığı türüdür. Sedef hastalığının tüm semptomları görülebilir ancak en önemli semptom kızarıklıktır. Hastalar aşağıdaki gibi bazı komplikasyonlar yaşayabilir; ateş, yorgunluk, halsizlik, sıvı ve elektrolit kaybı. Bu yüzden hastanede tedavi edilmeleri gerekiyor.

Püstüler sedef hastalığı:
Bu klinik form, uzun zaman önce gelişmiş olan klasik bir sedef hastalığı belirtisi sırasında görülebilir ve aynı zamanda ilk, ilk semptom olarak da görülebilir. Lokalize veya genelleştirilebilir. Lokalize form, avuç içi ve ayak tabanlarında simetrik olarak kırmızı zemin üzerinde sarı püstüllerle karakterizedir. Püstüler sedef hastalığı, vücudun diğer bölgelerinde herhangi bir semptom olmaksızın avuç içi ve tabanı etkileyebilir. Genel formda, ateşle ortaya çıkan 2-3 mm’lik püstüller avuç içi ve taban dahil olmak üzere tüm vücuda yayılır. Bazen püstüler sedef hastalığında şiddetli ateş ve yorgunluk meydana gelebilir. Hastanın genel durumu iyi değildir ve klinik görünümü ağırdır. Şiddetli komplikasyonlar; elektrolit dengesizliği ve düşük kalsiyum seviyeleri meydana gelebilir. Ayak bileklerinde şişlik görülebilir. Bu sistemik semptomlar cilt semptomları ile paralel bir gelişim gösterir. Ölçeklendirme döneminde sistemik semptomlar geriler veya hatta ortadan kalkabilir. Mukoza, sedef hastalığı püstüllerinden nadiren etkilenir.

Eklem sedef hastalığı (psoriatik artrit)
Eklem tutulumu, tüm psoriazis tiplerinde hastaların en az% 5-8’inde ek olarak yaşanabilir. Seronegatif bir artrittir ve genellikle deri tutulumu sonrasında ortaya çıkar. Deri tutulumu şiddetli ise, psoriatik artrit daha sık ortaya çıkabilir. Bazı hastalar birkaç küçük eklemde ağrılar yaşar ve bazı hastalar tüm eklemleri giderek ve yavaşça etkileyen şişlikten şikayet eder. El ve ayağın terminal eklemleri, diz ve ayak bileği eklemleri en sık etkilenen bölgelerdir. Eklemlerde tekrarlayan iltihaplanma (artrit) nöbetleri sonucu parmaklarda tipik şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.